ultimele stiri

Eco-Explora este o competitie complexa, de anduranta, organizata in frumoasele zone ale  Romaniei. Incadrata in categoria raidului de aventura, isi propune promovarea unor principii solide de natura fizica, psihica si ecologica, atat prin natura probelor, cat si prin cadrul natural de o frumusete aparte in care acestea se desfasoara.

O atractie majora a acestei competitii este faptul ca e un sport de echipa. Echipele participante sunt formate din 2 membri concurenti, plus eventuali membri in echipa tehnica, iar scopul lor este acela de a incheia cursa in limita de timp stabilita de organizatori. Competitia este una complexa, multisport, care imbina probe de orientare, mountain-bike, rafting si caiac pe ape repezi sau lacuri, cross montan, alpinism si escalada, si altele, in functie de posibilitatile pe care terenul de desfasurare le ofera. Parcurgerea traseului se face intr-un timp limita, cu obligativitatea atingerii unor puncte de control prin care echipa trebuie sa treaca in formatie completa.

Avand in vedere ca este o competitie de anduranta, strategia echipei este foarte importanta (pregatirea prealabila, abordarea traseului, stabilirea perioadelor de odihna, alimentatia, etc), insa in aceeasi masura si capacitatea ei de a rezolva problemele aparute pe parcurs, deci buna functionare a echipei ca un tot unitar este decisiva.

Raidul de aventura este un fenomen care scoate participantii din spatiul de confort (fizic si psihic) pentru a-i pune in concurs cu propriile limite, intr-un mediu necunoscut si de multe ori extrem de dificil. Acest gen de competitie a aparut in Romania in 2000, exercitand o mare atractie prin faptul ca implica mai multe sporturi ce presupun o pregatire fizica si psihica multilaterala, pune accent pe strategia de echipa si determinarea individuala. In momentul de fata exista mai multe astfel de competitii la nivel national, una din ele fiind Eco-Explora.

Competitia a luat nastere in anul 2006, la initiativa mai multor sportivi si iubitori ai sporturilor in natura. Scopul principal al organizatorilor era si este in continuare cel de  a oferi tinerilor din judet si nu numai, oportunitatea de a iesi din mediul urban si de a practica sporturi intr-un cadru natural. Aspectele ecologice si activitatile care au un impact minim asupra cadrului natural sunt de asemenea promovate in cadrul acestei competitii. Eco-Explora este insa mai mult decat un concurs, este un prilej de intalnire a unor sportivi din diverse zone ale tarii, a oamenilor iubitori de natura in general si de munte in special. Chiar daca si rezultatele conteaza, promovam in primul rand ideea de prietenie si fair-play, atat intre concurenti, cat si intre organizatori si competitori.

In ceea ce priveste viitorul concursului Eco-Explora, incercam pastrarea ideii de aventura si nu transformarea lui intr-un maraton. Din acest motiv, probele raman in linii mari aceleasi (trekking, MTB, orientare, probe de coarda), dar traseele se incearca a fi facute in asa fel incat sa ofere si probe surpriza sau variatiuni ale probelor clasice, cu scopul de a face competitia mai dinamica si interesanta si de a oferi cat mai multa aventura concurentilor, cu specificatia ca dezvoltarea si diversificarea probelor depinde in mare masura de caracteristicile fizico-geografice pe care zona de desfasurare le permite.

In acelasi timp, incercam mentinerea unei comunicari cat mai eficiente cu participantii. De aceea, incurajam ca eventualele sugestii sau idei sa le trimiteti la adresa contact@eco-explora.ro si vom tine cont de ele in limita posibilitatilor.